Zondags gesloten

Onlangs had ik een gesprek met iemand die veel bijbelkennis heeft. Hij verbaasde zich over het feit dat we op zondag een patatje hadden gekocht en vertelde mij dat het zeker Gods bedoeling niet is om dat op zondag te doen. Mede door ons toedoen zorgden we er voor dat degene die de friet voor ons moest bakken de zondag dus als werkdag zag. Ik wierp daar tegenin dat onze patatbakker wellicht de dinsdag als rustdag zag en op die dag geen arbeid verrichtte. Ook gaf ik aan dat die persoon er juist voor zorgde dat ik die dag geen eten hoefde te maken en wij dus ten volle van onze rustdag konden genieten.

De discussie was een feit! Want ik weet best dat we de zevende dag als rustdag moeten zien. Maar is dat dan wel de zondag? Wellicht is dat het makkelijkste omdat het prima te combineren valt met het kerkbezoek. Maar is iedereen die op zondag werkt dan zondig bezig? En hoe moet dat dan in de zorg, de politie, hulpverleners, storingsmonteurs, etc, etc? Zou God voor hen een uitzondering maken?

Zuster in het bejaardencentrum: “Goedemorgen meneer, hoe was uw zondag? U zult wel honger hebben hé? Och, uw bed is helemaal nat! Lukte het weer niet om het één dagje op te houden? Of: “U bent verbonden met het antwoordapparaat van de brandweer. Vanwege de zondagheiliging is er niemand aanwezig. Voor dringende zaken kunt u vannacht na 00.00 uur terugbellen”. Ik heb er lang over nagedacht maar ik kom er niet uit! Ik denk eerlijk gezegd dat het God niets uitmaakt op welke dag je de rustdag houdt. Want het lijkt mij onmogelijk om de hele maatschappij 24 uur stil te zetten. Intussen koop ik zonder schroom een patatje op zondag omdat ik er geen kwaad in zie. En degene die dat niet wil respecteer ik. Is er iemand die mij op andere gedachten kan brengen? Ik hoop dat ik zijn of haar reactie dan teruglees in de reacties!

2 thoughts on “Zondags gesloten

 1. Karin Van Renserlaar

  Lieve Elkana:

  Wil zelf mijn mening geven over de discussie die jij hebt gevoerd.
  Zelf ben ik het er absoluut niet mee eens dat je op zondag nog niet eens een patatje mag kopen. In de Bijbel staat dat God de arde in 7 daqgen heeft gemaakt waarvan 1 een rust dag was maar waar staat dat dat een zondag is???
  In de bijbel wordt het benoemd als sabbat toch? en dat is een zaterdag.
  Zelf denk ik eigenlijk dat er hier mee bedoeld wordt dat men zo ie zo 1 dag in de week rust moeten nemen ( ontspannen) en tijd aan God besteden en aan Zijn Woord.
  Dat is mijn visie hier op.
  Heb zelf deze discussie ook vaak gevoerd.

  Zondag moet een ontspannen dag zijn en geen gespannen dag ( dit mag niet, dat mag niet, etc). Is me door iemand verteld die het zelf echt wel moet weten.
  Veel liefs Karin Van R.

 2. Dirk Eilander

  Hallo Elkana en Wim
  Ik geloof dat God zelf de rustdag heeft ingesteld omHem te heiligen en te aanbidden enuit te rusten van het werk van de afgelopen week in het scheppingsverhaal kun je dit lezen hier was de rustdag inderdaad de sabbatdag!let wel dit was in het oude testament en bedoeld voor het joodse volk Zijn oogapel en alle anderen die Hem wilden dienen en naar Zijn geboden willen leven.
  Toen God zijn Zoon gegeven heeft en Hij moest boeten voor onze zonden kwam er een verandering ! Christus is op vrijdag gestorven en na drie dagen weer opgestaan dus op zondag. de opstandingsdag (zondag) word dus gevierd als een nieuw begin
  want Christus heeft verlossing gebracht, de geboorte van de christelijke kerk, zo zie je dat in christelijke kring de zondag telt als eerste dag van de week en niet meer de laatste! de zondag noemt men dus ook wel de dag van de eerstelingen!
  de joden die dus ontkennen dat christus al op aarde was uitgezonderd de christenjoden erkennen dus de zondag niet en vieren nog steeds de sabbat.
  voor de christelijke kerk geld dus de eerste dag van de week de zondag als rustdag, je kunt het eigenlijk niet mooier krijgen om de week dus met Hem te beginnen en Hem die dag te loven en te prijzen en deze dag dus te HEILIGEN want dat vraagt Hij van ons
  op deze dag zijn ook alle kerken en kerkgemeenschappen open om daar actief in deel te nemen! gelukkig hebben wij een overheid die christelijk was en dit alles heeft mogelijk gemaakt daarom is gebed voor de overheid ook steeds op zijn plaats zodat ook Zij een dienaar van God is! dus de geste om iemand de zondag (b.v.b. een restauranthouder) later te laten vieren b.v.b.op dinsdag slaat kant noch wal daar immers alle kerken gesloten zijn en er van de rustdag zoals bedoeld door God dus geen sprake kan zijn.
  natuurlijk zijn eraltijd etische vragen rondom zondagsarbeid in b.v.b. ziekenhuizen hulpdiensten etc.meestal is het in ieder geval wel zo geregeld dat deze mensen bij toerbeurt en niet ALTIJD op zondag hoeven te werken.en dus een volgende week wel de zondag kunnen vieren !verder heb je natuurlijk zelf een verantwoording t.o.v.God met de dingen die je doet en dan denk ik zelf je kan b.v.b.net zo goed op zaterdag tanken dan hoef je als je weg moet op zondag andere mensen daar niet mee te belasten!
  er zijn nog veel voorbeelden te noemen maar je weet wat ik bedoel
  Zondag mag ontspannen zijn maar ook inspannend dorr je te verdiepen in Zijn woord en dat is niet altijd makkelijk!
  Sterkte: je Vader

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.