Windows 8 – mijn eerste indruk

Hier is hij dan! Mijn eerste indruk van het nieuwste telg van Microsoft; Windows 8!


Toen de Consumer Preview werd vrijgegeven heb ik al vrij snel een virtuele machine geïnstalleerd om eens te kijken hoe het nieuwe besturingssysteem eruit zou gaan zien. Ik moet eerlijk bekennen dat ik het maar een enkele keer even kort heb bekeken en verder heb ik er eigenlijk niet veel mee gedaan. Dit kwam vooral omdat er veel apps waren die nog niet werkten.

Maar toen Wim mij wees op het feit dat je Windows 8 op 26 oktober bij Bol.com kon kopen voor 60 euro was ik toch wel enthousiast. Na even wat verder te hebben geneusd bleek dat je op de website van Microsoft zelf de Pro versie van Windows 8 kon kopen voor maar € 29,99. Het verschil is dat je 30 euro betaald als je de update download. Je kunt hem ook op laten sturen op DVD, dan kost het 60 euro. Gadget- en mediafreak als ik ben ben ik overstag gegaan en heb op kopen geklikt. Een stappenplan werd doorgelopen, er werd betaald en de update werd gedownload.
(Tweet #1, Tweet #2, Tweet #3 en Tweet #4)

Installatie

De installatie ging erg makkelijk en snel. Je kunt met de update assistent aangeven of je je instellingen, persoonlijke bestanden en desktop wilt behouden. Ik heb aangegeven dat ik alle gegevens en programmas wilde behouden en vervolgens ging alles vanzelf. Er waren in mijn geval geen programma’s die niet compatibel waren met Windows 8. Je krijgt vijf schermen die aandacht van je vragen, waaronder de naam van de PC kiezen, je favoriete kleur en drie die om de instellingen voor je Windows Live ID vragen. Je maakt een account aan bij Windows Live (als je deze nog niet hebt) en met dit account wordt alles geregeld en log je in op je computer. Daarna was het een kwestie van inloggen. Windows vertelde me dat mijn pc klaar zou zijn ‘in a moment’. Het installeren op zicht heeft minder dan 20 minuten geduurd. Zo snel heb ik een installatie van Windows nog niet meegemaakt! En helemaal zonder ergernis of moeilijke dingen. Het gaat vanzelf. En dat zo goed als alles gewoon werkt als vóór Windows 8 is echt bewonderenswaardig. Waar we in het verleden nog aanliepen tegen programma’s die niet meer werkten na de overstap op een nieuwe Windows versie, is dit echt een verademing. Niks geen gezeur!

Startscherm

Intuïtief en mooi. Dat is het nieuwe Startscherm. Iedere dynamische tegel op het Startscherm is verbonden aan een persoon, app, site, afspeellijst of iets wat voor jou belangrijk is. De dynamische live-tegels geven je de meest recente informatie, zonder dat je hiervoor de app hoeft te openen. Zo zie je in één oogopslag in welke foto je getagged bent, de laatste updates van vrienden, de actuele weersverwachting en je nieuwe berichten.

De grootste verandering in Windows 8 is het nieuwe startscherm. Het grote voordeel hiervan vind ik dat je de belangrijkste info in een oogopslag op de eerste pagina die je ziet als je ingelogd bent. Ik denk persoonlijk toch dat het meer toevoegd op een touchscreen dan op een gewone pc. Toen ik alles begon in te stellen liep ik wel tegen wat probleempjes aan. De Metro-apps op het startscherm startten niet op. Als ik ze aanklikte flashten ze een keer en kwam de startpagina weer tevoorschijn. Google kon me daarover vertellen dat ik mijn virusscanner Avast! verwijderen en dat dan de Metro-apps zouden werken. Het was niet makkelijk om erachter te komen omdat er nog niet zoveel over geschreven is, maar ja, wat wil je met een besturingssysteem dat maar net een paar uur oud is. Dus Avast! gedeïnstalleerd en de Metro-apps als Mail, Foto, People en Kalender werkten. Het instellen was erg makkelijk.

Via de rechtermuisknop in het startscherm kun je kiezen voor ‘Alle apps’. Dan krijg je al je apps en programma’s overzichtelijk gepresenteerd. Alhoewel overzichtelijk… Dat vind ik wel een beetje tegenvallen. Alle bestanden worden weergegeven van de programma’s. Ook de readme’s die in sommige programmamappen staan krijg je te zien. Voor mij had dit beter uitgespit kunnen worden. Alleen de uitvoerende programma’s hoef ik te zien. Niet alle bijbehorende bestanden. Maar aangezien ik lang niet alle programma’s dagelijks gebruik, heb ik in mijn eigen startscherm de meest gebruikte een tegel gegeven. Direct bij de hand. Als je in het startscherm met je muis in de rechterbovenhoek gaat staan, komen de zogenaamde ‘Charms’ tevoorschijn. Dit zijn opties waar je kunt zoeken, delen, naar het startscherm gaan, apparaten kunt bekijken en toevoegen en de instellingen kunt bekijken.


De ‘Charms’ komen op elke plek terug. Als je in een app zit, als je op het startscherm bent of als je op je bureaublad bent. Als je met je muis naar de rechterbovenhoek gaat kun je altijd gebruik maken van de opties zoeken, delen, start, apparaten en instellingen. De instellingen veranderen aan de hand van waar je bent.
Als je op het bureaublad bent, krijg je de opties om het Configuratiescherm te openen, Persoonlijke instellingen, PC-informatie en Help. Als je op het Startscherm bent, krijg je de opties Start, Tegels en Help. Ook als je in een Metro-app bent, krijg je diverse opties voor instellingen. Het is handig dat je dit snel tevoorschijn kunt halen en zo snel instellingen kunt bekijken en wijzigen.

Klik je linksboven in je scherm, dan krijg je de geopende apps te zien. Zo kun je makkelijk en snel wisselen van scherm en app. Als je vervolgens rechts klikt op zo’n schermpje kun je de app afsluiten of de app aan de linkerkant of rechterkant van je scherm vastmaken. Op deze manier kun je erg handig twee apps naast elkaar gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan de linkerkant de People-app met de laatste nieuwtjes van Twitter en Facebook en rechts gewoon lekker doorwerken aan je Word-document. Een super feature!

Apps

Bureaublad

Mijn bureaublad (4x). Zoals je ziet niks anders dan Windows 7. Behalve de missende startknop.

Mail

De Metro-app van Mail werkt vernieuwend. Het voelt als een clean ziekenhuis als je de app hebt ingesteld en voor het eerst start. Enkel een mappenoverzicht, een overzicht van de inbox en het leesvenster zijn zichtbaar in deze app. Het is even wennen omdat ik eerst Mozilla Thunderbird gebruikte. Daar zitten veel opties en knopjes op (zelf toegevoegd door middel van plugins) en als je dan Mail opent is dit erg maagdelijk. Maar ik begin er aan te wennen en nu lijkt het toch wel makkelijk; je hoeft eigenlijk niks anders te doen in een mailprogramma als lezen en opstellen.
Ook het instellen van meerdere accounts (ik gebruik mijn eigen @elkana.nl account en mijn Gmail account naast elkaar) is een fluitje van een cent. Geen ingewikkelde vragen of instellingen, alleen het hoognodige word van je gevraagd. Accounts toevoegen doe je weer door middel van je muis naar de rechterbovenhoek te verplaatsen, naar Instellingen te gaan en vervolgens kun je bij Accounts emailaccounts toevoegen of verwijderen. Mijn Gmail (Google) account stond trouwens al in de app toen ik deze voor de eerste keer opende. Dit komt omdat ik mijn Gmail account al eerder gekoppeld had met mijn Microsoft account.

Calendar

Calendar werkt hetzelfde. Een eenvoudige interface die niks teveel en niks te weinig laat zien. Ook hier kun je weer gebruik maken van verschillende accounts. Aangezien ik bijna alles al deed met Google was dit ook weer een kwestie van mijn Gmail account instellen en daar was mijn up-to-date kalender. Supersimpel en overal up-to-date. Zowel online, op mijn pc, op mijn iPad en op mijn Samsung telefoon.

People

De People-app vind ik echt geweldig! Inloggen met Facebook en Twitter en je hebt ook hiervoor geen extra programma als bijvoorbeeld Tweetdeck meer nodig. Ik moet eerlijk zeggen dat ik de eerste week nog wel veel op de webversies van Facebook en Twitter keek omdat ik er nog niet zo zeker van was dat ik alles wel zou kunnen zien op de People-app. Maar niks is minder waar. Je krijgt netjes een update als je gementioned bent of als iemand gereageerd heeft op Facebook. Erg makkelijk en ook deze app is weer erg overzichtelijk. Clean and simple. Een ander groot voordeel van deze Metro-app is dat je deze aan de linker of rechterkant van je scherm vast kunt zetten zodat je up-to-date blijft terwijl je andere dingen ernaast kunt doen. Het complete pakket van alle contactpersonen, meldingen en een overzicht van wat er gebeurd bij je vrienden in één plek vind ik ideaal.

Messaging

Messaging gebruik ik eigenlijk nauwelijks. Contact met vrienden heb ik meestal door Facebook. MSN of Live-messenger gebruikte ik in Windows 7 ook al niet. Maar ook dit werkt weer super eenvoudig. Een kwestie van inloggen met je Gmail, Hotmail of Facebook account en je kunt zonder installatie van een extra programma er lekker op los chatten. Het grote voordeel van deze apps is dat het standaard ingebakken zin in Windows 8. Geen extra programma’s meer die je pc vervuilen en langzamer maken.

Video, en Muziek-app

Waarom de Video, en Muziek-app met XBOX gekoppeld is snap ik helemaal niks van. XBOX is voor mij een spelcomputer en heeft niks met mijn muziek en video’s te maken. Misschien kom ik er nog achter waarom dit gekoppeld is aan een XBOX account, maar voor nu vind ik deze apps nog maar niks.

Photos

De Photos-app is ook nog lang niet naar m’n zin. Hier thuis maken Wim en ik gebruik van een LaCie NetworkSpace2 NAS. Daar staat al onze muziek en foto’s op zodat we er allebei bij kunnen en we extra ruimte vrijhouden op onze pc’s én dat we er met onze iPad2 en onze Samsung telfoons ook bij kunnen. Echt een perfecte oplossing wat ons betreft. Maar Windows 8 denkt daar anders over. De Foto-app maakt alleen gebruik van opslagmappen op je eigen harde schijf (Afbeeldingsbibliotheek), Facebook, SkyDrive, Flickr en Apparaten. Maar zowel via Apparaten en de Afbeeldingsbibliotheek krijg ik de mappen van mijn NAS niet te zien. Na een behoorlijk ingewikkelde alternatieve manier heb ik wel in mijn Bibliotheken de mappen van mijn NAS kunnen toevoegen. Maar ook dat mocht niet baten. Hetzelfde geld voor de Muziek, en Video-app. Zolang ik nog geen netwerkmappen van mijn NAS kan toevoegen aan de apps, zal ik deze alleen maar als leuk gekleurd blokjesbehang gebruiken in mijn Startscherm. Dus helaas, de Photos-, Muziek-, en Video-apps zijn nog lang niet naar tevredenheid. Voor nu gebruik ik toch Picasa als snelle fotoviewer.

Weather

De Weather-app is mooi! Prachtige foto’s en veel keurig up-to-date informatie over je huidige locatie.

Zoeken

De Google- en Bing-app is puur bedoeld om te zoeken. Het werkt prima en is overzichtelijk. Verder niks aan op te merken.

Store

Instellingen

Maps, TuneIn Radio en Cut The Rope

Data

Dataopslag is een belangrijk punt voor mij. Zoals ik eerder al schreef, maken Wim en ik gebruik van onze LaCie Network Space 2 NAS voor al onze muziek en foto’s. Daarnaast heb ik op mijn interne HDD 275 GB in gebruik voor al mijn andere data. Daaronder valt bijvoorbeeld mijn complete verzameling voor digitaal scrappen (63 GB), mijn design map waarin ik alle bestanden voor opdrachtgevers en de dingen die ik ooit heb gemaakt bewaar (36 GB) en nog wat losse afbeeldingen bestandjes. Deze worden automatisch ge-backuped naar de NAS met het programma SyncBack.
Daarnaast gebruik ik DropBox om de foto’s van mijn telefoon te backuppen en gebruik ik Google Drive om mijn (voornamelijk Word) documenten altijd binnen handbereik te kunnen hebben. Evernote gebruik ik om even snel wat hersenspinsels op te kunnen slaan. Ook voor deze programma’s is er een app beschikbaar. Microsoft SkyDrive heb ik nog niet gebruikt. Ik weet nog niet zo goed wat ik wat ik daar het beste mee kan gaan doen. Mijn foto’s, muziek en gebackupte bestanden van mijn eigen pc heb ik in principe overal binnen handbereik via mynas.lacie.com

Performance

Windows 8 is sneller. Echt waar! Vanaf het moment dat ik mijn Acer Aspire X3990 (8GB intern geheugen en een Intel i5 processor) opstart tot het moment van ingelogd zijn en aan de gang gaan met de pc, duurt welgeteld 32 seconden en het afsluiten maar 22 seconden. Een stuk sneller dan met Windows 7!
Het zoeken naar Apps gaat ook erg makkelijk en snel. Opnieuw ga je naar de rechterbovenhoek, klikt op zoeken en je typt hetgeen je wilt zoeken in. Er word realtime gezocht. Met elke letter die je intikt verdwijnt er een aantal resultaten die niet meer in het zoekwoord passen.

Conclusie

Windows 8 -voor mijn idee- geen onoverkomelijk nieuw besturingssysteem waar je heel erg aan moet wennen. Het enige wat eigenlijk heel anders is, is het Startscherm met de handige Metro-apps en de missende startknop op je bureaublad. Je kunt nog steeds alles wat je met Windows 7 ook kan. Het grote voordeel van Windows 8 is dus het Startscherm waarmee je alle belangrijke informatie als social media, email, het weer en nieuws in één oogopslag kunt zien, én het feit dat het op zowel pc’s en tablets gebruikt kan worden.
Als je nog niet toe bent aan een nieuwe pc of een gadget- en multimediafreak bent, zou ik nog even een half jaar wachten. Dan komt er een Servicepack, zijn alle kinderziektes eruit, staan er nog meer interessante apps in de Store en kun je meer informatie vinden op internet als je wel tegen problemen aanloopt.

One thought on “Windows 8 – mijn eerste indruk

  1. […] Windows 8 mijn eerste indruk […]

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.