Review: Cricut Maker Snijplotter Rose

Deze review is tevens geplaatst op de website van CoolBlue op 11 mei 2021. Dit is geen samenwerking en ik heb deze plotter zelf aangeschaft. Ook krijg ik geen vergoeding voor het plaatsen van een link.

Mijn cijfer: 9,2/10 – De meest complete alleskunner – Fantastisch!

+ Multifunctioneel en semi-professioneel
+ Eenvoudige software en zeer gebruiksvriendelijk
+ Fraai uiterlijk (het oog wil ook wat)
+ Veel accessoires en materiaal te koop
+ Eenvoudige snelle setup
– Accessoires zijn wat aan de dure kant
– Abonnement op Cricut Access
– Officiële Cricut materialen prijzig
.
.

Eerste indruk

Ik heb de Cricut Maker nu sinds 1 mei en ben ontzettend enthousiast. Mijn eerste voorkeur ging uit naar de Cricut Explore Air 2 maar dankzij mijn man ben ik toch voor een stap hoger gegaan. Mijn gevoel zegt nu dat ik zelf echt spijt had gekregen als ik toch voor de Explore Air 2 was gegaan. Simpelweg omdat de Maker veel meer mogelijkheden heeft en ik deze ook echt wil gaan benutten. Het is de meest complete snijplotter van dit moment. Hij staat bij mij prominent op het werkblad en dat kan prima met deze rose versie. Het oog wil natuurlijk ook wat 😉

Heel erg veel heb ik er nog niet mee gemaakt op dit moment. Maar wat ik heb gemaakt is echt fantastisch geworden. Ik heb er tot nu toe karton en vinyl mee gesneden. Hiervan heb ik kaarten gemaakt, wijnglazen beplakt met vinyl, een opdruk op een theedoek gemaakt (gewoon met een strijkijzer, de Cricut EasyPress heb je niet perse nodig) en een leuke shadowbox. De installatie was erg eenvoudig, helemaal met alle duidelijke informatie en filmpjes van Cricut zelf. Tip: neem echt de tijd om uren YouTube filmpjes te kijken met tips en tricks. Het geeft ontzettend veel inzicht in het gebruik van de Maker. Word lid van een aantal Facebookgroepen en wordt geïnspireerd en geholpen door andere enthousiastelingen. Vaak heb je ook geluk dat er een aantal gratis templates/afbeeldingen/projecten gedeeld worden! Geef jezelf ook de tijd om met de Maker en zijn uitgebreide mogelijkheden te leren omgaan en houdt er rekening mee dat je de eerste tijd waarschijnlijk behoorlijk wat materiaal ‘verbruikt’. Denk hierbij aan vinyl en cardstock. Ik adviseer dan ook om eerst je nieuwe ontwerpen te testen op wat goedkoper materiaal van bijvoorbeeld AliExpress.

Unboxing

In de doos van Coolblue zaten de volgende producten:
– Cricut Maker
– Rolmes inclusief houder = de Rotary Blade. Deze kan stof snijden en heeft niet de Quickswap housing maar een rond mesje die aan de houder vast zit.
– Standaardmes inclusief houder = de Fine Point Blade. Deze heeft niet de Quickswap housing maar een fijnpuntig mesje die aan de houder vast zit.
– Cricut pen met 0,4 punt
– FabricGrip mat voor gebruik met stof
– LightGrip mat voor gebruik met lichte materialen zoals cardstock
– 2 stukjes cardstock (karton) om je eerste testjes mee te doen.
– Welkomstkaartjes
– USB-kabel om met de pc of laptop te koppelen (Deze gebruik je voor de setup en is niet noodzakelijk als je Bluetooth gebruikt.)

Check mijn Instagram highlights voor de unboxing 🥰https://www.instagram.com/stories/highlights/17930507962508423/

Accessoires en tools

Mocht je meer accessoires zoals mesjes voor de Maker willen kopen dan moet je momenteel wel even goed onderzoeken waar ze deze nog op voorraad hebben. De verkrijgbaarheid wisselt erg momenteel, geen idee waarom. Op het moment van schrijven van deze review komt de bezorger net met het pakketje. Op de Double Scoring Wheel heb ik -ondanks dat ik dacht dat ik wel uit kon met wat er in eerste instantie geleverd werd- heb ik toch nagenoeg alle mesjes en tools erbij besteld. Het is prijzig maar het is het volgens mij dubbel en dwars waard. Je kunt ook gaan voor een alternatief: namaak van AliExpress maar daarvan heb ik nog geen ervaringen gelezen. Zelf heb ik de volgende extra tools besteld: Single Scoring Wheel, Perforation Blade, Debossing Tip, Engraving Tip, Knife Blade en de Foil Tool kit. De Double Scoring Wheel en de Wavy Blade heb ik niet besteld want die verwacht ik niet te gaan gebruiken.

Software

De software Design Space is een vrij eenvoudig te begrijpen programma. Helemaal als je al wat thuis bent in grafische vormgeving of Photoshop/Illustrator/CorelDraw. Ik gebruik Design Space op de PC of op de laptop en daarnaast heb ik ook de Android app geïnstalleerd op mijn telefoon. Deze werkt precies zoals op de pc maar dan in het klein. Als je een iPhone hebt heb je ook nog het geluk dat je gebruik kunt maken van SnapMat. “SnapMat helpt je een beeld te vormen van je afbeelding en tekst door een foto van je materiaal op de snijmat te maken. Je kunt de lay-out bekijken als een virtuele weergave van de mat. Je kunt afbeeldingen en tekst opnieuw op de foto plaatsen voor een ideale positie.” Aldus de Cricut.com website. Het proces van ontwerp naar eindproduct is ook erg duidelijk en eenvoudig. Alles wordt aangegeven wat je moet doen, welke snijmat je moet gebruiken, welk formaat materiaal en welke mesjes/tools. Eenmaal op ‘maak het’ gedrukt gaat alles nagenoeg vanzelf.

Cricut Access abonnement

Een abonnement op Cricut Access kost rond de 80 euro voor het Standard pakket en 100 euro voor het Premium pakket. Aangezien ik mijn ontwerpen zelf maak heb ik gekozen om geen abonnement te nemen. Mocht je ook besluiten om geen abonnement te nemen kun je altijd nog losse ontwerpen kopen in het programma of gebruik maken van de gratis ontwerpen. Dit zijn er best nog aardig wat en er zitten ook echt leuke beginnersontwerpen bij. Een kaartje uitsnijden met een leuk patroon is ook mogelijk met de gratis versie. Als je trouwens goed zoekt op lijn-afbeeldingen in Google dan kom je ook een heel eind want de software kan afbeeldingen omzetten naar een snij- of tekenbestand. Ook de lettertypes die je kunt aanschaffen via een in-app aankoop kun je omzeilen door op bijvoorbeeld DaFont.com een lettertype te downloaden en te installeren.

De ultieme alleskunner

Je ziet vooral kaarten en vinyl ontwerpen voorbij komen maar deze Cricut Maker kan veel meer! Denk dus goed na wat je doel is met een snijplotter. Ga je enkel kaarten maken en stof snijden? Dan kun je prima voor de Cricut Explore Air 2 gaan. De Maker is de ultimate alleskunner en daardoor ook wat duurder als je daar accessoires bij wilt kopen. Ik moet trouwens eerlijk toegeven dat ik behoorlijk tegen het geld aan zat te hikken, helemaal compleet met de accessoires. Maar die pijn heeft maar kort geduurd. Toen het apparaat binnen was en ik mijn eerste project heb gemaakt was ik het grote bedrag alweer vergeten 😉

5 maand later

Vijf maanden later: ben ik nog steeds zo enthousiast? Nou en of! Wat een prachtig apparaat. Ik heb helaas niet zoveel kunnen proberen als ik had gehoopt maar elke keer als ik ‘m aanzet maakt m’n hart een sprongetje. Wat klinkt dat cheesy hè? I know. Maar het is echt waar. Elke keer dat ik er wat mee maak ben ik zo blij en enthousiast. Er gaat ook genoeg mis, eerlijk is eerlijk. Maar dat is de leercurve die zo’n geavanceerd apparaat heeft. En dat ligt hem eigenlijk puur in de materialen. Ondanks de vele voorinstellingen voor het snijden en soort materiaal moet je af en toe spelen met de instellingen. Dat hoort er nou eenmaal bij. Hieronder een klein aantal voorbeelden van wat ik er tot nu toe mee heb gemaakt. Met veel complimenten voor de geleverde producten! 🙂

0 reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Inhoud is beschermd !!