Review: Athom Homey Pro

Sinds 25 augustus zijn we in het bezit van de Homey Pro. Voor de aanschaf het een en ander over gelezen en een review die me bij bleef was dat het een enorme leercurve heeft maar als je het eenmaal onder de knie hebt een fantastische manier is van automatiseren. En niets is minder waar.

Homey logo

Eerste indruk

Het ene moment ben ik er zo onder de indruk en blij van, het andere moment ben ik moedeloos en wenste ik dat ik nooit interesse had gekregen in ons huis automatiseren.

De Homey Pro is een fantastische spil tussen alle verschillende draadloze protocollen en dat is ook echt de hoofdzaak om over te stappen. We hadden al heel erg veel KlikAanKlikUit in huis en sinds een jaar of drie ook begonnen met Philips Hue. Als je daar eenmaal aan begint wil je nooit meer terug en wordt je wensenlijst alsmaar groter. Om echter nog meer dingen te koppelen is Homey de oplossing.

Protocollen

We hebben inmiddels apparaten die werken met verschillende protocollen. Zo hebben we dus diverse wandknoppen en slimme stekkers van KlikAanKlikUit (433MHz), lampen van Philips Hue, Ikea Trådfri en Innr (alle drie Zigbee Lightlink) die op de Hue Bridge zitten*, rookmelders van Fibaro (Z-Wave Plus), bewegingssensoren en contactsensoren van Xiaomi Aqara (Zigbee), LightMi Neo tv-ledstrip (2.4GHz Wi-Fi), Icasa afstandsbedieningen (Zigbee), Samsung smart tv, Google Home assistenten, Enphase Envoy zonnepanelen. Dit is allemaal aan elkaar te koppelen.

Apps en apparaten

De lijst met ondersteunende apparaten en apps is enorm. De eerste keer door alle apps bladeren is overweldigend en geeft al gauw een idee van wat er allemaal mogelijk is. Een aantal apparaten die wij hebben worden helaas nog niet ondersteund. Zo is er voor onze Haier airco, Tesy slimme boiler en EZVIZ beveiligingscamera’s nog geen app beschikbaar voor de Homey Pro. Maar daar kunnen verzoeken voor ingediend worden zodat Athom of een gebruiker hier op in kan springen en een app kunnen ontwikkelen.

Gebruikersvoorbeelden

Een voorbeeld: Als we in de hal op de KlikAanKlikUit wandschakelaar drukken gaan de Ikea Trådfri spotjes op de overloop aan. De Icasa afstandsbedieningen schakelen verschillende Philips Hue scenes in de woonkamer en keuken in maar schakelen ook met een knop onze Onkyo versterker en subwoofer uit. Ook hebben we ingesteld dat als de versterker aan gaat, de subwoofer automatisch meeschakelt. Of in een noodgeval drukken we op de S2 knop en gaat in het hele huis de verlichting aan en wordt er op diverse Google Home apparaten een geluid afgespeeld zodat je op de hoogte wordt gebracht van een noodgeval. De Innr spotjes bij onze werkplek faden bij zonsondergang aan met de lampen in de woonkamer. Ook ons huisnummer wordt door middel van een slimme stekker ingeschakeld bij zonsondergang en bij zonsopgang gaat deze weer uit. In de badkamer, keuken, hal en slaapkamer gebruiken we de Xiaomi Aqara Human Motion Bewegingssensor die ervoor zorgen dat de lampen aan gaan en na een bepaalde ingestelde tijd automatisch weer uit gaan. De lichtsterkte is zelfs in te stellen per dagdeel. Als er post is krijgen we door middel van de Xiaomi Aqara Deur en Raam Sensor een pushmelding op onze telefoon. Mocht er brand uitbreken in een van de vertrekken dan stuurt een van de Fibaro rooksensors een melding naar Homey waardoor alle lampen -zowel binnen als buiten- gaan knipperen, we een pushmelding op onze telefoon krijgen en er op elke Google Home assistent een alarmgeluid afgespeeld word. Ook zorgt Homey voor energiebesparing. Elke nacht als we slapen wordt er gecontroleerd of er nog apparaten aan staan en als dit het geval is wordt alles uitgeschakeld. Het meest toffe vinden we stiekem toch wel dat we onze whirlpool bubbels met de stem kunnen bedienen via de Google assistent. Het beperkt zich niet alleen tot binnenshuis maar ook in de tuin wordt de verlichting en de vijverpomp automatisch geschakeld.

Inzichten

Een andere mooie functie is Insights. Hierin kun je inzicht krijgen in het verbruik van de apparaten. Ondersteunende apparaten laten nog meer info zien zoals de temperatuur, cpu gebruik, accuniveau, helderheid en nog meer.

Minpunten

Echter is het niet alleen maar oh en ah maar helaas ook veel gezucht en gezoek. Bloed, zweet en tranen. De Icasa afstandsbedieningen kreeg ik lange tijd niet aan de gang. Ze wilden geen connectie maken met het regenboog-verlichte bolletje en ik heb vaak op het punt gestaan ze in de kliko te mikken. Ook het rechtstreeks koppelen van de Ikea Trådfri aan de Homey is niet goed bevallen omdat de app hiervoor nog geen kleuren ondersteund van de GU10 lampjes die wij hebben aangeschaft. Daarom de spots op de Philips Hue Bridge toegevoegd en nu werkt het als een zonnetje. Het meerdere keren koppelen van verschillende apparaten kost ook veel tijd maar dat is denk ik ook een kwestie van puur geluk. Bij de ene gebruiker gaat het super eenvoudig en werkt alles na één keer, bij de ander kost het wat meer moeite en pech. De logica om flows te creëren is soms nog lastig. Denk je een mooie flow te hebben gemaakt, werkt het net niet of moet je anders leren denken om deze te finetunen. Maar dat is ook de sport achter Homey vind ik. Het geeft je een enorme uitdaging en de hersengymnastiek is geweldig leerzaam.

*We blijven gebruik maken van de Philips Hue Bridge zodat we altijd een backup hebben mocht Homey eruit liggen. Daarnaast willen we de lampen van Philips Hue kunnen blijven updaten en daar heb je de Bridge voor nodig. Rechtstreeks aangesloten op Homey krijgen de lampen geen updates meer. Nog een belangrijke reden om de Bridge te blijven gebruiken is het aanmaken van scenes.

0 reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Inhoud is beschermd !!