Paul Verhoeven’s Zwartboek

door | 9 september 2007 | ✘ Standaard | 0 Reacties |

Zwartboek is een Nederlandse oorlogsfilm uit 2006, geregisseerd door Paul Verhoeven. Het scenario is geschreven door Paul Verhoeven en Gerard Soeteman en de hoofdrollen worden vertolkt door Carice van Houten, Thom Hoffman, Halina Reijn en Sebastian Koch. Het verhaal gaat over een Joodse vrouw die de Tweede Wereldoorlog probeert te overleven.

Wanneer het onderduikadres van de mooie joodse zangeres Rachel Steinn (Carice van Houten) per ongeluk wordt gebombardeerd, besluit ze om met een groep joden de Biesbosch over te steken naar reeds bevrijd gebied. De boot stuit echter op een Duitse patrouille en alle vluchtelingen worden op brute wijze afgeslacht. Alleen Rachel weet te ontkomen. Ze sluit zich aan bij het verzet, en weet als Ellis de Vries aan te pappen met de hoge Duitse SD-officier Müntze (Sebastian Koch). Bij een mislukte poging om een groep verzetslieden te bevrijden, wordt Ellis zowel door het verzet als door de Duitsers als verrader aangewezen. Ze moet opnieuw onderduiken en kan alleen maar wachten op de bevrijding. Maar zal zij daarna nog wel in de vrijheid kunnen leven?

Ik heb er eigenlijk niet zo heel veel over te vertellen. Het is zo’n aangrijpende film. Heb er eigenlijk niet veel woorden voor. Het heeft mij erg aan het nadenken gezet over de Tweede Wereldoorlog. Over hoe weinig ik er eigenlijk van weet en hoe erg het allemaal is geweest. Zomaar mensen in koele bloede op brute wijze neerschieten, elkaar verraden, niemand meer te vertrouwen, de angst van vreemde geluiden als vliegtuigen boven je… Eigenlijk heel erg eng, te bizar voor woorden.
Normaal zijn Nederlandse films volgens mijn mening erg vulgair en grof maar dit is toch wel zo’n goede film dat je door de blote tieten en af en toe gevloek heen kijkt. Kortom, een zeer intrigerende film.

Bij de weg, ik vind de vrouw op deze foto (Carice van Houten) wel heel erg op Dharma van ‘Dharma & Greg’ lijken :chinrub:

0 reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Inhoud is beschermd !!