De perfecte relatie

naomiheader-small
Wat is de perfecte relatie, en nog belangrijker, bestaat de perfecte relatie? Is het zo dat mensen tegenwoordig een te hoge lat gelegd hebben? Betekent het dat je hotel de botel verliefd moet zijn, dat wanneer de kriebels in je buik er niet meer zijn dat het dan over is? De zin, “ik voel de klik niet meer”, wordt vaak gezegd wanneer een relatie beëindigd wordt. Is dat tegenwoordig genoeg om alles af te kappen? “Nee, natuurlijk niet. Het komt ook omdat we zo vaak ruzie hebben”, is dan het vervolg. Is ruzie dan een symbool van een imperfecte relatie?

Ikzelf denk dat het gebrek aan ruzie juist een teken is dat er iets niet goed zit, dat je niet kunt praten over dingen. Ik weet nog dat ik het heerlijk vond om te kibbelen. om te schreeuwen en te huilen over van alles en nog wat, om de grienen over de dingen in de relatie, en om daarna tot een compromis te komen. De ruzie af te sluiten en daarna met tranen op de wangen glimlachend verder te gaan.

Maar is het niet zo dat wanneer iedereen eerlijk is tegen zichzelf, de reden voor veel break-ups het niet tevreden zijn is? Is het niet zo dat veel mensen altijd het gras groener vinden lijken aan de overkant? Iedereen is zo bang dat ze de verkeerde kiezen om hun leven mee te delen. Wat als dat meisje op vakantie nou leuker is om mee te wonen. Wat als ik met die jongen betere seks heb.

Wat houdt de perfecte relatie in?
Ik heb deze vraag gesteld aan mezelf en een paar anderen. Elkana antwoordde: “Een relatie die door niets of niemand kapot kan worden gemaakt. Je moet onvoorwaardelijk voor elkaar gaan. maar vertrouwen en praten staan voor mij denk ik wel op nummer één.” Ik knikte toen ik dit las, want uiteraard was ik het hier volmondig mee eens. Praten, praten, praten. Alles kunnen zeggen wat je denkt, wat je bezig houdt. Je verdriet, maar ook wat je super blij maakt. Ik belde laatst een vriend van mij op, ontzettend enthousiast omdat ik in mijn eentje een IKEA kast in elkaar had gezet. “Ben je niet trots op mij?” Later besefte ik mij dat ik hem belde omdat ik graag wilde laten zien hoe ik in elkaar steek. De Naomi van alle kanten belicht. Ik ben niet zo goed in praten over persoonlijke dingen. (behalve op papier) Misschien dat ik dat tekort weer in evenwicht wil brengen door iemand te laten zien hoe ik in elkaar zit. Op mijn blije momenten, maar ook op mijn minder leuke momenten.

Toen ik Elkana vroeg, “Wat houdt voor jou liefde in?” antwoordde ze: “Echte liefde houdt voor mij in dat je met de volle honderd procent voor elkaar gaat en elkaar volledig kunt vertrouwen. Echte liefde is ook lachen en huilen, makkelijke en moeilijke tijden met elkaar delen, wat er ook gebeurd!” Ik heb deze vragen ook gesteld aan een collega van mij, Atilla Ijbema Zijn perfecte relatie hield onder andere in: “Goed en veel kunnen communiceren, en voor elkaar willen vechten. Fouten durven toegeven, open en eerlijk zijn.”

De meeste mensen weten wel wat zij als een perfecte relatie zien. Maar hoe komt het dan toch dat er zoveel relaties stuk gaan. Komt dat omdat mensen gewoon simpelweg nog niet de ‘ware’ zijn tegengekomen? Maar bestaat er dan wel zoiets als één ware, of hangt het af van hard werken? Of allebei? Of kun je toch met meerdere mensen een perfecte relatie hebben…
Atilla Ijbema antwoordde deze vraag met: ‘Ik denk het wel, als je allebei voor elkaar blijft werken.’

Dat is apart. Zo had ik het nog nooit bekeken. de kinderlijke fantasie van één prins op het witte paard is altijd bij mij blijven hangen, totdat het uit ging met mijn eerste vriend.
Denken er meerdere mensen zo over? En zo ja, wanneer is dan de grens bereikt, wanneer weet je dan dat je je hele leven bij iemand kunt blijven? Of is dat niet de bedoeling?

Voor iedereen geld dit anders, net zoveel als dat er verschillende mensen zijn. Voor mijzelf weet ik wel dat ik wíl werken voor een relatie. Ik wíl mijn hele leven bij één persoon blijven. De moeilijke tijden meemaken, en de fijne momenten. Misschien is dit niet het perfecte beeld voor iemand anders. Maar voor mij wel…

Nemy

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.