De dag dat je 30 wordt

Een dag om te vieren of om te treuren? We hebben het gevierd op een rustige manier. Lekker samen begonnen met een ontbijtje op bed, een bezoekje aan collega’s om gebak te brengen en ‘s avonds het gezin op bezoek. Ontspannen en gezellig. Geweldige cadeaus gekregen. Een enorme stapel FLOW magazines, een heerlijke badolie en chocolade, geld om leuke creabea dingetjes te kopen die ik nog graag wil hebben, een heerlijk etentje in het vooruitzicht en als kers op de taart van mijn mama een race-ervaring op het circuit! Daar gaan we binnenkort een datum voor plannen. Ontzettend blij met alle verwennerij. Ook wel een beetje getreurd, dat hoort er nou eenmaal bij bij het ouder worden. Ik had graag nog een aantal mensen bij me willen hebben om deze dag met me te vieren. Van eentje weet ik dat dat nooit meer zal gebeuren, mijn papa word enorm gemist. En ook m’n beste vriend had ik er graag bij gehad. Maar hij heeft tijd nodig en ik zal wachten. Al met al was het een fijne dag. Iedereen bedankt voor alle felicitaties!

Het welbekende dertigersdilemma? Ach, daar heb ik al een aantal jaar last van. Heeft niks met dat cijfertje te maken. Ze zeggen dat het leven pas begint bij je dertigste. Als dat zo is, staat me nog een boel te wachten. En ik heb al zoveel meegemaakt. Het meeste gelukkig met Wim aan m’n zij. Mooie dingen, verdrietige dingen, stomme dingen, geweldige dingen. Er is ontzettend veel gebeurd in de afgelopen dertig jaar. En ik denk eerlijk gezegd niet dat dat veranderen gaat na m’n dertigste verjaardag. Er zullen nog veel dingen gaan gebeuren waar ik me, zelfs als dertiger, misschien niet eens op kan voorbereiden.

Ik merk dat ik me soms echt nog geen dertig voel. Vaak zie ik mensen om me heen en denk ik dat ik voor bepaalde dingen echt nog te jong ben. Leeftijdsgenoten die bijvoorbeeld een gezin hebben opgebouwd, inclusief twee of soms drie kinderen. Een kinderwens? Heb ik maar heel even gehad, toen ik nog een jonge tiener was. Nee, ik zie mezelf echt niet als moeder. Mijn (bonus) kleinkinderen, die vind ik dan weer geweldig! Je doet me geen groter plezier dan heerlijk met Kyara en Fabiën te kneuteren en kletsen. Het is geweldig om die twee prachtige meisjes te horen kwebbelen en te zien spelen. Aan het eind van de dag is het dan wel weer fijn dat ze met papa Tim mee gaan want jongens… Wat putten kinderen je uit!

De andere kant is weer dat ik soms het gevoel heb veel ouder te zijn voor mijn leeftijd. Ik ben blij met het stabiele leven dat ik heb. Wat ik al vrij snel had trouwens. Een fijne koopwoning, leuk betaalde baan die het mogelijk maakt om dingen te doen, mooie auto’s die ik toch echt wel als hobby zie, prachtige tuin die mijn man met veel plezier onderhoudt. Om het maar even over de materialistische dingen te hebben. Maar bovenal heb ik een liefdevolle man die al 15 jaar, de helft van mijn leven (!), naast me staat. Fantastische bonus-zoons met aanhang, geweldige kleindochters waar ik de wereld voor geef, mijn lieve moeder nog bij me, een beste vriend die me erg dierbaar is en een aantal lieve familieleden, vrienden en kennissen die ik zo nu en dan spreek. Heus niet elke dag en ook niet elke week. Maar dat hoeft ook niet. Als je ouder word heb je ook gewoon veel meer te doen en steeds meer je eigen leven. Ook heb ik geen gebrek aan hobby’s en dingen die ik leuk vind om te doen. Wel te weinig tijd daarvoor maar ik probeer niet te klagen. Ik heb het prima voor elkaar. Natuurlijk blijven er altijd wensen en dromen. Maar zonder dromen en wensen wordt het leven saai. Ze stimuleren je om alles uit het leven te halen. En dat probeer ik dan ook graag. Wellicht gaat dat makkelijker als je je twintiger jaren achter je hebt. Word je wat meer serieus genomen en volwassener benaderd. Geen idee, daar zal ik vanzelf achter komen.

Eerlijk is eerlijk, dat die 2 niet meer vooraan staat in m’n leeftijd is toch wel een dingetje. Gewoon, het is zo gek dat je nu de komende tien jaar tegen die 3 aan zit te kijken. Maar of het mij als mens anders maakt? Nee, dat denk ik niet.

Elkana Oosterveen | 10-10-2017

0 reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Inhoud is beschermd !!